יום חמישי, 17 בנובמבר 2016

עבודה באינטימיות קבוצתית

מאמר שלי שפורסם באתר "מעגל תנופה".
תחום מקצועות הטיפול מתרחב וכיום אנו רואים יותר ויותר פתרונות טיפוליים בתחום הרגשי, הזוגי, המשפחתי, האימון האישי, ההעצמה, האמנות ועוד. כל אחד מהטיפולים מציע תהליך והוא לרוב נתפס כאישי ופרטני בלבד, אך שינוי קטן בדרך החשיבה של המטפל יכול להביא לתועלות רבות ללקוחותיו. בדרך זו, ניתן להציע תהליך מתקדם הכולל עבודה אישית וקבוצתית כאחד ולהגיע לתוצאות טובות, ממוקדות ויעילות יותר בזמן קצר. הכירו את מעלותיה של העבודה באינטימיות קבוצתית.
מה יש בה, בדינמיקה הקבוצתית, שכל כך מעצימה את ההצלחה? לשיטה זו אין ספור יתרונות מוכחים הפועלים בכל יום בכל ארגון, החל מסיעור מוחות מפרה, דרך ייעול תהליך קבלת ההחלטות, יצירת מחויבות ועד למציאת פתרונות עסקיים ושיווקיים יצירתיים. אך מי אמר שרק בארגונים ובעסקים אפשר ליהנות מפירותיה?
תהליכים המתרחשים בעקבות עבודה קבוצתית, מניעים להצלחה, מעודדים למוטיבציה גבוהה ובהרבה מקרים מובילים לתוצאות מהירות יותר. מעבר לכך מעניקה העבודה הקבוצתית ידע וכוח אמיתי, ומציבה מראה אנושית בפני כל אחד מהמשתתפים דרכה הם רואים עולמות חדשים ומכירים דרכים מגוונות לפתרון. כן, אותו כוח גדול הטמון בקבוצה מעניק יתרונות חשובים ברמה האישית ותורם להתפתחות ולעוצמה:
ביטחון
קבוצה אינטימית מהווה עבור משתתפיה מקום מוגן ובטוח בו אפשר להשתחרר, לתת דרור למחשבות ולרעיונות, להתייעץ, להקשיב, לבטא רגשות או פחדים ועוד. עד מהרה האינטימיות הנוצרת בקבוצה מעניקה למשתתף ביטחון גדול יותר לשתף בתחושות, לבטא מחשבות או ללמוד מהאחר, ללא חשש.
עזרה הדדית
הקבוצה המתגבשת הופכת לכח סיוע ועזרה הדדית, בין הקבוצה לחבריה וגם בין בודדים בקבוצה. ההקשבה והרצון לעזור מאפשרת לפרט בקבוצה בתהליך קבלת החלטות, ביצירת שינוי ובפיתוח חשיבה. הניסיון שכל אחד מהמשתתפים מביא איתו מאפשר לא רק לפרט להרוויח, אלא כל חברי הקבוצה מרוויחים זה מזה.
מחויבות
אפשר להודות בפה מלא – תהליך של שינוי לוקח זמן, הוא מפחיד ולרוב האנשים קשה להתחייב כלפיו. הדינמיקה הקבוצתית מאפשרת לפרט לקבל החלטות באופן מהיר יותר ומעבר לכך, מציבה בפניו יעדים ומחויבות. הפרט, שרואה כיצד אנשים אחרים בקבוצה מציבים מטרות וקובעים יעדי ביצוע, רוצה להיות חלק מכך וקיים סיכוי גדול שהוא יצליח ליישם את מטרותיו מהר יותר.
ידע
למעשה, כל אחד מחברי הקבוצה מביא איתו "אוצר" – שק של ידע, תכונות אופי, רעיונות, עוצמות, תחושות, התלהבות, יצירתיות. אותו אוצר בעצם משמש את חברי הקבוצה ומעניק להם הזדמנויות חדשות וכיווני מחשבה שלבד לא יכלו לקבל ביטוי. חוויית ההיכרות שמעמיקה תוך כדי העבודה הקבוצתית, מהווה מנוע צמיחה חשוב לפרט בקבוצה ומאפשרת לו לעשות שינוי ולראות זוויות חדשות.
ליווי והכוונה
עם כל חשיבותה של הקבוצה, היא לא יכולה להתקיים ללא מנחה שמוביל את התהליכים ומכוון את הדרך. תפקידו של המנחה הוא מרכזי וחשוב בתהליך והוא נועד למקד את המטרות שלשמן התכנסה הקבוצה, לייצר שיח ולנהל אותו כך שיענה על הדרישות של חברי הקבוצה כולם. מעבר לכך, דמותו של המנחה חשובה לא פחות, הוא צריך להיות קשוב ומכיל, בעל ידע מקצועי, אמין ונעים, כך שיוכל להתחבר לכל גווני האנשים בקבוצה ולאפשר להם לבטוח בו.
להשיג מטרות בזמן קצר
העולם מתנהל בדינאמיות גבוהה, לרוב האנשים אין זמן לתהליכים ארוכי טווח ולעבודה פרטנית. עבודה פרטנית או ליווי אישי יכולים להימשך חודשים ואף מעבר לכך, לכן היתרון הגדול שבעבודה קבוצתית הוא היכולת להשיג כאן ועכשיו מטרות עסקיות או אישיות ולהתחיל ביישומן תוך זמן קצר.
עלויות
וכמו תמיד, אי אפשר בלי לדבר על…כסף. בניגוד לעבודה פרטנית וליווי אישי מתמשך שעולה לא מעט, העבודה בקבוצה מאפשרת לקבל כלים ופתרונות בעלויות נמוכות יותר, בין אם זו סדנה חד פעמית או סדנה של מספר מפגשים, זה עדיין זול בהרבה מעבודה אישית.
ואם כבר יתרונות ורווחים, נתמקד לרגע גם בנקודת המבט של המטפל עצמו, מה הוא משיג מסדנה או עבודה קבוצתית? איך הוא משתלב בתוכה והאם בדרך עקיפה הוא הופך את השיווק – שהוא אחד האתגרים המורכבים שאף מטפל לא מרגיש בנוח לעשות – לקל וזמין יותר?
התשובה היא חד משמעית כן! נושא השיווק הוא אחד הגורמים הקשים ביותר לפיצוח, בעיקר בקרב גורמי טיפול כגון פסיכולוגים, מרפאים בעיסוק, יועצים זוגיים, מטפלים משפחתיים וכדומה, והם ניצבים בקונפליקט אתי – האם זה בסדר לשווק ואם כן, כיצד עושים זאת בצורה הטובה ביותר? גם המטפל צריך להתפרנס ולכן חייב לבצע עבודה שיווקית בכל רגע נתון, במטרה להעביר את מסריו ולחשוף את מוצריו ושירותיו לקהל היעד. עבודה בקבוצה עם מטרה משותפת (כגון סדנת מכירות, למידה משותפת של תוכנה או כלי ניהול, סדנת אימון, סדנת טיפול רגשי ועוד) יכולה לחשוף את העסק בפני קהל היעד ולהעביר את מסריו בצורה כנה ומתוך היכרות והערכה. אין ספק שזוהי דרך קלה ונעימה יותר לבעל העסק מאשר פרסום אגרסיבי וישנו סיכוי גדול יותר שמשתתפי הקבוצה יעבירו הלאה את הבשורה בדרך הנכונה ביותר.

לסיכום, עבודה באינטימיות קבוצתית מעניקה יתרונות חשובים ומאפשרת לפרט להתעדכן, לצבור ידע, ללמוד דברים חדשים ולהיפתח לכיוונים חדשים ויצירתיים כל זאת בזמן קצר וממוקד יותר. טיפ חשוב שכדאי לזכור לפני כן, כדי ליהנות מהיתרונות של עבודה בקבוצה וליצור שינוי, ישנו צורך ברור בשיתוף פעולה הדדי שיפרה את הקבוצה ויעודד אותה ולכן חשוב לשמור על פתיחות, כנות, אהדה והרצון לעזור ולהיעזר.
בהצלחה!

יום ראשון, 6 בנובמבר 2016

כוחו של המנחה

הרבה אלמנטים הופכים הנחיה למוצלחת ומועילה- החל מהמיקום, היום, והשעה ועד למשתתפים עצמם– מאפייניהם, סגנון התנהלותם והאינטראקציות הפנימיות בקבוצה. לא פחות חשוב מאלו הוא המנחה עצמו –  סגנון התנהלותו וצורת ההנחיה שלו ישפיעו רבות על הקבוצה והתהליכים הפנימיים בתוכה.
למנחה ישנו מעמד מיוחד, הוא אינו לוקח חלק שווה בהתנהלות הקבוצתית, עצם תפקידו מקנה לו כוח וסמכות על המתרחש בקבוצה כאשר החברים בה הם אלה שמינו אותו כמנחה, בין אם הם מינו אותו הלכה למעשה ובחרו אותו כמנחה שלהם ובין אם הוא "נכפה" עליהם. כוחו נובע מהשפעתו הישירה על חברי הקבוצה ומהיכולת שלו להשפיע על הסיטואציות השונות. בעמדה כזו טמון כוח אדיר היכול ליצור אך עלול גם להרוס ועל כן על המנחה מוטלת אחריות כבדה לנווט את הקבוצה למקום הנכון בדרך הטובה ביותר שניתן תוך כדי התמודדות עם אתגרים לא קלים ולעיתים אפילו בלתי צפויים. כאשר הוא צולח אתגרים אלו הוא רוכש את אמון הקבוצה שיצליח לעשות זאת גם בהמשך והם מאפשרים לעצמם להיעזר בו ולהיות מובלים על ידו.
קיים עיסוק נרחב בנושא כוחו של המנחה, כאשר אנו כמנחים מעבדים אותו כמו שצריך ומתמודדים איתו אנו מצליחים להימנע מתפיסות מוטעות בנושא. אחד התהליכים החשובים בתהליך ההנחיה הוא להיות קשוב לקבוצה ולצרכיה, לעיתים המטרות הסופיות אליהן שאף ישתנו בתהליך עקב הצרכים השונים של הקבוצה או בגלל תהליכים פנימיים שיתחוללו בה. מנחה טוב צריך להיות רגיש לניואנסים וקשוב לשיח הגלוי והסמוי בכדי להצליח לייצר הנחיה טובה דיה – הנחיה גמישה המתאימה  לצרכי הקבוצה. כוחו של המנחה יכול להיחלש בתהליך ההנחיה עקב חוסר תשומת לב לצרכי הקבוצה או בעקבות כישלון ניווט התהליכים ופגיעה באמון הקבוצה.
לכן בבואנו להנחיה חשוב מאוד להכיר לעומק את התוכן, המטרות והפעילויות כדי שעיקר תשומת הלב תוכל להיות מרוכזת לטובת הקשב לקבוצה וראיית התהליכים הפנימיים, הגלויים והסמויים מהעין, המתרחשים בה. רק באמצעות הראיה הכוללת של הקבוצה ושל התהליך המנחה יוכל לנווט את התהליך הנכון עבור הקבוצה. אין אמת אחת עמה מגיע המנחה, לכל קבוצה יש את הייחוד שלה ואת מרקם היחסים המאפיינים אותה ועל המנחה להיות מספיק פתוח, גמיש מחשבתית וקשוב בכדי לראות זאת ולהתנהל מתוך המציאות בפועל.